Ga naar de inhoud

Meer grip op je voedsel via een voedselcoöperatie

Zaterdagochtend heel vroeg vertrokken we naar Friesland. Naar Tuinderij Us Hof van Bregje en Michel. Niet om naar de tuin te kijken, dat hebben we ook gedaan, maar meer om te zien hoe zij hun voedselcoöperatie hebben ingericht. Toen we daar aankwamen was de voedsel coöperatie al in volle gang. Bregje stond klaar met warme koffie en een lekkere Friese peperkoek om de leden van de coöperatie te ontvangen.  Zowel de tuinders als de voorzitter maakten met iedereen een praatje en ze leiden ons rond in de oude schuur, waar de lekkere voedingsmiddelen stonden uit gesorteerd. We leerden dat een gezamenlijke ophaalochtend voor de leden erg belangrijk is, vanuit sociaal oogpunt. De behoefte aan een voedselcoöperatie is ontstaan uit de zelfoogsttuin bij Bregje en Michel. De leden van de zelfoogstuin wilde graag meer biologische en lokale  producten afnemen en zij wilden ook andere leden ontmoeten. Vandaaruit heeft zich voedselcoöperatie us Iten ontwikkeld. Inmiddels hebben ze zo’n 40 leden, waarvan de helft ook lid is van de zelfoogsttuin. De leden kopen gezamenlijk hun spullen in bij lokale boeren, deze boeren hebben niet allemaal een biologisch keurmerk, maar werken wel op een milieuvriendelijke wijze en zij komen uit de omgeving. Ook hebben ze een lokale bakker die met lokaal graan broden maakt.

Wat ons het meest verbaasde is dat er leden zijn die helemaal niet meer naar de supermarkt gaan. Je bestelt je producten online en omdat zij met voldoende leden zijn kunnen ze dan bij de biologische groothandel producten bestellen. Bijv. een hele grote ronde kaas, die ze dan onder de leden van de coöperatie verdelen. Naast dat de coöperatie leden elkaar elke zaterdagochtend treffen en zij ook mee helpen met het verdelen en financieel afhandelen van de rekeningen is er ook elke week iemand marktkoopman of vrouw. Als er producten niet geleverd zijn moeten de kosten weer verrekend worden.  De financiële afhandeling verloopt nu nog stroef. Elke leverancier heeft zijn eigen systeem en de coöperatie moet dus dealen met al die verschillende systemen.  Maar daar gaat verandering in komen. De coöperatie kan het systeem vanuit Vlaanderen waar een honderdtal voedsel coöperaties samen een systeem hebben ontwikkeld overnemen. Echter zij gaan dit systeem ook aanpassen, zodat het van ‘bol.com” kwaliteit wordt en zij daarin ook de groothandel producten mee kunnen nemen. Dit systeem zal binnen nu en twee maanden beschikbaar komen. Ook wij mogen daarvan gebruik gaan maken. Naast dat de leden met elkaar zo lokaal en milieu vriendelijk voedsel inkopen, het voedsel is overigens niet duurder dan gangbare producten in de supermarkt, hebben ze ook drie keer per jaar een feest. Zo nodigde ze de laatste keer Michiel Korthals uit die een filosofisch boek heeft geschreven getiteld “ goed eten”. Je zou er trek van krijgen! Met ons hoofd vol inspiratie en onze buikjes vol met lokaal fries eten reden we weer terug naar Stokkum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *