Zondag 27 oktober vond het jaarlijkse oogstfeest plaats. Op deze heerlijke zonnige herfstdag bezochten jong tot oud de boerderij om producten te proeven en deel te nemen aan de activiteiten die op het programma stonden.
Proeverij en kinderactiviteiten
Bezoekers konden genieten van een kop vers bereide pompoensoep of een broodje stoofvlees. De kinderen vermaakten zich uitstekend; zij mochten zelf soep maken met groenten uit de moestuin en konden toepasselijke kleurplaten inkleuren.
Pompoenmarkt en lokale producten
Bij de pompoenmarkt werden de onlangs geoogste pompoenen verkocht, inclusief recepten voor verschillende pompoengerechten. Ook was er een stand met vlees van de eigen Aberdeen Angus runderen. Het proefpakket met hamburgers en braadworst was populair en vond gretig aftrek.
Veel animo voor rondleiding, workshop en lezing
Veel mensen namen deel aan de rondleiding die werd gegeven door boerin Ank. Zij vertelde over de historie van de boerderij, de natuurvriendelijke productiewijze en de verschillende producten die worden verkocht.
Ook veel belangstelling was er voor de fermentatieworkshop van Margret Houdijk. Zij liet de deelnemers zien hoe ze witte kool kunnen omzetten in zuurkool en gaf uitleg over het fermentatieproces. Margret geeft vaker workshops zuurkool maken. Op haar Facebook pagina ‘Het Loketje’ lees je meer hierover.
Om 16.00 uur sloot Karin van de Braak het programma af met een boeiende lezing over de relatie tussen voedselproductie onze gezondheid en stabiele ecosystemen. Speciaal voor deze lezing waren de leden van de zwerfvuilbrigade uitgenodigd. Doordat zij de bermen schoon houden is de compost die de Natuurboerderij aanschaft vrij van microplastics.
Samen eten
Hierna genoten de vrijwilligers, de leden van de Natuurboerderij en de mensen van de zwerfvuilbrigade van een gezamenlijk diner. Iedereen had iets lekkers meegebracht, wat zorgde voor een heerlijke en veelzijdige maaltijd. Samen werd terug gekeken op een geslaagde middag van proeven, leren en ontmoeten.